L’assalt a les fronteres del Dret. Conflicte i transformació social en la ciutat global

Albert Noguera.

Entre les diferents línies d’investigació de la Càtedra n’hi ha una dedicada a moviments socials i conflictes urbans en la ciutat global. Aquest llibre, que es publicarà en els propers mesos, s’ubica en aquesta.

La modernitat capitalista va invertir la relació entre camp i ciutat. Les ciutats passaran a convertir-se, des de llavors, en el centre neuràlgic de conflictes socials, polítics i econòmics, aparició de moviments socials populars, lluites i utopies a l’interior dels Estats. De fet, encara avui, continuen sent-ho. No obstant això, el trànsit, durant l’últim terç del segle XX, de la fase de capitalisme industrial a la de capitalisme transnacional financer ha implicat un canvi en el mode històric de juridificació que regeix les nostres societats.

La substitució del constitucionalisme per un nou mode històric de juridificació al qual l’autor anomena “fronterisme” ha fet canviar el tipus d’articulació de la ciutat amb l’espai estatal nacional, així com la forma d’exercici de la dominació i processos de construcció de la classe social que operen en el seu interior. Això obliga als moviments socials urbans a redefinir i pensar nous mètodes de lluita i transformació social en el si de la denominada ciutat global. Amb aquest objectiu, l’autor planteja com a proposta el que denomina una estratègia d’assalt a les fronteres del Dret.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *